Vooroordelen? Zo ga je ermee om!

Je hebt het misschien weleens meegemaakt. Je hebt een belangrijk gesprek, bijvoorbeeld een sollicitatie of een kennismaking met een potentiele opdrachtgever. Netjes gekleed zit je in de wachtruimte, met een beker koffie binnen handbereik. Dan word je opgehaald door je gesprekpartner, je stelt je voor en dan ineens daalt de temperatuur een aantal graden.

Je kunt er niet echt omheen: het enthousiasme voor de kennismaking lijkt volledig te ontbreken bij de andere partij. De begroeting is weliswaar correct, maar allesbehalve hartelijk en je denkt bij jezelf:

Ben ik niet wat ze verwacht hadden? Zit mijn haar raar? Had ik toch niet dat rode pak aan moeten trekken? Heb ik te joviaal gegroet?

Misschien denk je zelfs wel: Ben ik ouder/ jonger/ donkerder/ lichter/ forser/ kleiner/ lelijker dan ze gehoopt hadden?

Dan gaan jullie zitten in de vergaderruimte en begint het gesprek. Je doet je best om de juiste antwoorden te geven maar de wederpartij is niet onder de indruk. Grapjes worden niet begrepen, op successen uit het verleden wordt nauwelijks ingegaan, maar alle facetten die op een mogelijke ‘mismatch’ duiden worden grondig uitgediept. Hierdoor kom je steeds meer in de defensieve modus. Nee hoor, ik vond het juist wel leuk om in een team te werken. Nee, ik denk niet dat ik eigenlijk ander soort werk zoek, ik heb juist bewust hiervoor gekozen. Ik kan me niet voorstellen dat ik snel uitgekeken ben, het werk lijkt me juist heel afwisselend. Klopt, ik heb geen ruime ervaring, maar ik leer snel.

Wat doe je dan? De sfeer is niet prettig, jíj voelt je niet prettig. Er is geen gelijkwaardigheid, je hebt het gevoel dat de beslissing – in jouw nadeel – al genomen is en dat jouw antwoorden alleen nog maar gebruikt worden om deze verder te staven.

STOP en besef dat je een keuze hebt.

Je hoeft deze lijdensweg richting slachtbank niet af te maken. Onderbreek het gesprek en zeg: Mag ik misschien een vraag stellen? Maar natuurlijk, zal het antwoord zijn. Dan vraag jij: Ben ik eigenlijk wel wat jullie zoeken?

Deze vraag plaatst jou direct weer op gelijkwaardig niveau. Grote kans dat ook zij na jouw directe vraag ook niet meer om de hete brei heen draaien en iets zeggen als: Nou, om eerlijk te zijn, hadden we iemand met meer/ minder ervaring gewild.

Daarna kun je vragen: En waarom ben ik dan toch uitgenodigd?  Vervolgens kan het gesprek nog op alle mogelijke manieren verlopen. Jullie vinden elkaar misschien toch nog, of jullie beëindigen het gesprek vlotter dan gepland omdat niemand zijn tijd wil verdoen. Maar waar het om gaat is dat jij met een goed gevoel over jezelf afscheid kan nemen en jezelf niet nodeloos hebt laten kwellen. Besef dat interviewers mogelijk niet eens weten hoe weinig professioneel hun gedrag overkomt. Zo houd je hen op respectvolle wijze een spiegel voor.

Volg Linda op LinkedIn:

Meer artikelen

Floreer in de herfst! Drie stromingen.

Drie handige weetjes voor een assessment!

Iedereen heeft een 'favoriet probleem'

Waarom ik fan ben van Kaizen

Waarom een klooster voor je kan werken

Wat zijn ‘skills’ en wat heb je eraan?

Corona: hoe krijg je de controle terug?

Waarom we koek verkiezen boven IT

Een realistisch zelfbeeld, wie heeft het?

Heb je een vraag, of wil je dat we contact met je opnemen? Stuur ons een bericht.